Afrikansk matkalender & flera
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8102","attributes":{"class":"media-image","typeof":"foaf:Image","style":"","alt":"nvo938_m.jpg"}}]]Varje år ger Afrikagrupperna ut en kalender för att hösta in pengar till sin biståndsverksamhet. I år har man haft den goda smaken att låta denna almanack innehålla recept från afrikanska kontinenten. Där får man bland annat chansen att laga den sydafrikanska köttfärsrätten bobotie, matapa - en jordnötssås från Moçambique och desserten cocada amarela från Angola. Kock var Christoffer Ståhl, Maria Öhman fotograferade.
I Sverige är det annars ganska ovanligt med matkalendrar. På engelska finns det däremot rätt så många. Vad sägs om EatingWell 2008 Wall Calendar , Play with Your Food 2008 Mini Wall Calendar, The Sofreh Persian food calendar, Ads From the 50's, Food 2008 Wall Calendar och mushroom calendar.
Lämpliga julklappar för foodisar?
Kommentarer
Jag älskar bobotie, måste lagas snart!
Hej!
Mitt namn är Martin Lindgren, jag har i ca 7 års tid jobbat som kock på bl a, Operakällaren, Vassa eggen, Le Canard i oslo, samt två år i södra Frankrike. Efter denna period kände jag att det var dags att prova något nytt så jag började att studera vid Högskolan i Kristianstad på ett program som heter Gastronomiprogrammet,
Så här står det beskrivit på programmets hemsida "Programmet vänder sig till dig som har ett intresse för mat och måltider – från produktion till konsumtion, från kökets kemi till beteendevetenskap. Du vill utveckla, kommunicera, värdera och påverka framtidens mat och måltider." Det är väldigt intressant och utvecklade, nu har jag börjat fundera i banor om att bli "matjournalist". Så då tänkte varför inte ta kontakt med en av de främsta matjournalisterna vi har i landet och fråga hur han gjorde, för att lyckas.
Så Herr Linder min frågar är till er:
Hur har ni utbildat er? Har ni några smarta och bra tips att ge till en student som går i tankar om matjournalism?
Tack på för hand
Med vänliga hälsningar
Martin Lindgren
Hej Martin. Ja, inte vet jag riktigt. Själv har jag haft en krokig bana. Men dina erfarenheter och den pågående utbildningen verkar ju vara en mycket bra kombination. Du måste ju ha enormt mycket att ösa ur.
Och så - förstås - behöver man skriva, skriva, skriva en massa för att få träning. Det är ju en löjlig myt att skrivande är något som har särskilt mycket med begåvning att göra. Jag tror på träning och att ha en öppen inställning till det man skriver (alltså att vara beredd att ändra och modifiera sina texter mycket).
Och så läsa mycket, som sagt, allt från bra journalistik till bra skönlitteratur. Man lär sig enormt mycket på att läsa romaner tror jag. Och så skaffa lite språkregelböcker och ordböcker. Kanske kan mina kollegor här på taffel bidra med lite fler tips?
Mvh
Jens Linder
Sidor