2010-11-19 av Kinna Jonsson
8 tips om lök
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8007","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-384","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"skala-l\u00f6k","alt":"skala-l\u00f6k"}}]]
Att bereda lök kan ha sina utmaningar. Här är lite av mina tips både för att skala, hacka och använda lök.
- Lägg lök som ska skalas i en skål med ljummet vatten. Då blir skalen lätta att dra av.
- Hacka lök med glasögon, solglasögon eller under påslagen köksfläkt på så slipper du tårar.
- Genom att inte skära helt igenom mot roten utan bara skära tunt in mot den gör att det sedan är lätt att finhacka löken mot andra hållet.
- För mildare smak i t ex köttbullar, lägg hackad lök i durschslag och spola med kallt vatten.
- En halv lök som blir över kan skivas och frysas till ett senare tillfälle istället för att torka ihop i kylen.
- Stek lök och frys in i portionsförpackningar. Lätt att använda i t ex en gratäng eller Janssons Frestelse (alt se nästa punkt)
- Ge stekt lök en fin smakbrytning genom att både smaka av med salt och en gnutta socker. Servera till pannbiffar, stekt innanlår i skivor eller Parisare.
- Ta bort lökdoft från händerna genom att ta en gnutta diskmedel och sedan gnugga med lite salt.
När jag sedan Googlade lite hittade jag förstås helt oefterhärmliga och jättebra tips hos Matmolekylerna.
Kommentarer
Jag har märkt att man inte gråter en enda tår om man har linser i när man hackar lök :)
Lyckligtvis för kockar och köksslavar så vänjer sig de flesta.
Vid storsatser av köttfärssmet skivar och steker jag löken, Därefter pulshackar jag i maskin, med del av vätskan, till önskad grovlek. Framför allt för att spara tid.
Tack för bra tips både Maria och Örjan! Det är toppen att få ta del av dem.
Vilka bra tips! För mer recept och information om lök kan man titta på www.katinkaskitchen.com under just lök!
Sidor