Ratatouille med feta och oliver
Vad får man absolut inte missa när man är i Paris? Se Mona Lisa på Louvren? Lägga en vildros på Jim Morrissons grav? Ranta upp och ner i Eiffeltornet? Undersöka om de har guldtoalett på La Tour d'Argent? Dricka pastis på serveringar där musettdragspelen böljar och bågnar? Sjunga med i skorrande chansons tills halsvenerna står rakt ut? Bära runt på baguetter? Ha franska nerver? Äta smördeg och choklad till frukost? Nej, non, vraiment pas – det du absolut inte får missa när du är i Paris är att köpa dig ett franskt rivjärn med en sida speciellt avsedd för citruszest.
Ratatouille med feta och oliver
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4 – 5
Tid: 25 minuter
- 4 vitlöksklyftor
- 3 små färsklökar
- 1 liten aubergine
- 1 liten zucchini
- 1 burk tomater
- 2 dl vitt vin (kan uteslutas)
- 1 citron
- 1 lime
- 1 msk honung
- färska körsbärstomater efter smak och förstånd
- 300 g god fetaost (Mevgal, Delia eller Zeta i nämnd ordning)
- 10 svarta Cerignola-oliver med kärna
- Hacka vitlöken fint och fräs i generöst med olivolja. Bränn den inte! Skiva löken fint (liken höll jag på att skriva, hemskt otrevligt) och låt den fräsa med.
- Tärna auberginen och zucchinin och låt fräsa med. Ta i lite mer olivolja för säkerhets skull.
- Slå på burktomater och vitt vin. Låt bubbla ett par minuter.
- Zesta skalet av den tvättade citronen och tillsätt. Tillsätt även saften från halva citronen (resten kan du spara så länge) och från hela limen. Smaka av med salt, ordentligt med nymalen svartpeppar och honung.
- När du är nöjd med smaken, som ska vara intensivt sötsyrlig med liten hetta från svartpepparn, tillsätt körsbärstomaterna och låt puttra med lika länge som det tar dig att tärna fetaosten.
- Tillsätt feta och oliver och servera med libanesisk cous-cous, svensk färskpotatis och/eller grillat kött.
Kommentarer
Jo jag undrar var denna fantastiska Mevgal finns att köpa. Vilka butiker har den? Jag tycker mig söka överallt jag går och ingenstans finns den.
Sluta genast leta och gå istället till din handlare och KRÄV att hon/han tar in Mevgal.
Vilken bild, jag kan sälja min tv - jag ska sitta här resten av kvällen och titta på oliver, feta, tomater och lime.
Mat är snyggt, visst är det?
Jag vet att det är en väldigt grekisk ratatouille det här, och jag förstår om någon tycker att potatis låter som ett underligt tillbehör, men det är vad vi åt ikväll, det är vad Coop säljer till bra pris just nu och vi tycker det var rätt härligt i all sin rödgröna röra.
Utan att vilja förminska något av den rödgröna färgharmonin tycker jag nog att den blåvita accent-effekten lyfter fram den geometriska balansen av cirklar, halvcirklar, ellipser och kuber. Den högra blåvita fetaostens kontrapunkt mot resten är genialisk. I Paris kan jag dessutom rekomenera ett besök på Musée national Picasso.
Argh, vänstra fetaosten ska det naturligtvis vara - dax för bingen.
Ja verkligen! Sitta här och hetsa upp sig över lite diskbänksrealistisk materotika när klockan är över midnatt.
Vilken underbar variant på Ratata (som jag brukar kalla den)
För billig fransk accent får jag hänvisa till Dalarna, eller rättare sagt Claes Ohlsson AB.
De hade i förra veckan kopior på zest-järn till försäljning i vår Eskilstuna-butik
Eskilstuna, också känt som Lilla Paris.
aha, det är Paris de små rivjärnen finns, jag har länge undrat. Någon speciellt butik du kan rekommendera? Jag ska nämligen dit i juli, så då vill jag gärna passa på.
Zestjärnet är en mycket allmän produkt, tillgänglig på närmsta varuhus med avdelning för husgeråd.
Det var ett tag sedan jag var i Paris men när det sist begav sig kunde man äta många roliga kakor på Ladurée på Champs E.
Köp en grönssakssvarv när du ändå är i shoppingtagen! Gemyt och skoj för hela familjen! Vi har stått här och vevat hela eftermiddagen. Barnen vrålar av glädje när morötter blir trådar och girlanger.
tack för tipsen!
fint! varför är alla dina bilder lite blå?
Du lagar inte riktigt med mina favorit ingredienser , men underbara bilder och fin layout! :) Ha det bra!!
Helena – för att jag tycker det är fint!
Maria – tack söta, men kan du inte berätta lite vad dina favoritingredienser är? Så att man kan bli lite inspirerad?
Hej Lotta.
Som du vid det här laget förstår, så skriver jag för att medela att din Ratatouille med feta och oliver, blir dagens middagstips.
Du är inget annat än ett matgeni!
mvh.
// e
Sidor