Fisk i kaviarsås med hårdkokta ägg och gräslök

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4 med väldigt mycket sås

Tid: 40 minuter

Härliga svenska barndomssmaker som gör succé när man har utrikiskt besök. Det här är ett väldigt ungefärligt recept. Det är lite pill med såsen men jag garanterar att den är värd ansträngningen. Vår långa är burfångad och rätt OK ur miljösynpunkt. Ersätt annars med annan torsksläkting.

  • 600 g långa eller annan vit fisk
  • 1 färsk lök (eller 2 små schalottenlökar)
  • 1 dl skivade  rot- och grönsaker (gärna palsternacka,  jag använde lite selleri och fänkål)
  • 2 lagerblad
  • 75  g smör, rumsvarmt
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl oekat vitt vin, gärna en fruktig riesling
  • 3 dl mjölk
  • 2 tsk konc fiskfond (touch of taste)
  • 2-4 msk rökt bra kaviar t ex Ejderns eller Kalle Guld
  • mycket nymald vitpeppar
  • 1 dl grovhackad gräslök
  • 2 hårdkokta ägg
  • Till servering:
  • Kokt potatis
  • Kokt broccoli eller blomkål
  1. Finhacka löken (du kan slarva rätt rejält eftersom bitarna ska silas bort). Fräs lök, grönsaker och lagerblad på låg värme i botten av en kastrull 1 hälften av smöret tills bitarna mjuknat och precis börjar bli en pytteaning gyllene.
  2. Slå på grädden och fiskfonden. Låt puttra i 15 minuter. Reducera undertiden vinet till 1/3 i en liten rostfri kastrull på låg värme, smaken förstörs om det stormkokar.
  3. Rör samman resten av smöret med mjölet. Vispa ner mjölken i gräddsåsen. Sila av genom finmaskig sil och pressa noga ut all gottig smak.
  4. Häll tillbaka i kastrullen. Värm upp. Vispa ner mjölredningen lite i taget till lagom konsistens. Tänk på att fisken tunnar ut såsen en del. Tillsätt vinet. Smaka av med kaviar, tänk på att fisken drygar ut smaken.
  5. Skär fisken i stora munsbitar. Vänd ner 1/3 i taget i den sjudande såsen. Låt sjuda på mycket svag värme.
  6. Smaka av med nymald vitpeppar. Hacka gräslök och ägg grovt.Vänd ner gräslöken och dekorera med ägg rakt ner i kastrullen precis före servering.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2008-06-22
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh