Man behöver inte känna mig särskillt väl, eller alls faktiskt, för att veta att ottos med alla andra prefix än just ris får mitt hjärta att slå dubbelslag. Gud vet att jag gör vad jag kan för att sprida detta evangelium, hur glad blir jag då när jag ser att andra gör detsamma?! Så pass glad att jag går ifrån min invanda skepsis inför mixer och pre-fab. Risenta har knåpat ihop två nya ottos som kokar på 10 respektive 15 minuter, jag hugger båda två i hyllan och testade idag linsotton till lunch.
Det är en blanding av gröna linser, pumpafrön, durra, orzo och vegansk buljong. Enligt förpackningen ska man fräsa på blandningen i lite olja och sen tillsätta 5 dl vatten. Eftersom jag aldrig kan följa instruktioner och eftersom jag råkar hitta en öppen flaska cava i kylen tar jag lite mindre vatten och skvätter ner lite vin också. Det puttrar på, jag vitlöksfräser en portabello och blandar ihop det hele med färsk spenat och chevre. Och hur smakar det? Det är inte illa alls, jag tog inte exakt tid om det kokade i 10 minuter men blandningen har fortfarande lite bett samtidigt som linserna gör att det blir lite krämigt. Buljongen kunde ha lite mer riv men å andra sidan, bättre att man får krydda på själv.
Alltså, mat man lagar på 10 minuter och som känns som typ en hel rätt, det måste man respektera. Jag återkommer med den rafflande uppföljaren Frösotto inom kort, under tiden kan man laga min egen variant, Gryn-otto, from scratch som man säger over there.
Det här är bland det godaste jag vet, till min förtjusning även min 2-åring som alltid backar två gånger när detta ställs på middagsbordet. Självklart kan man använda sig av andra linser, bönor eller kikärtor men beluga råkar vara min favorit. Svampen går också att impovisera med, jag använde gula kantareller och trattisar. Maxa med andra grönsaker som zucchini, fänkål eller gröna ärtor kanske?!