Boktips: The Flavor Bible

Eftersom aktiviteten har varit låg tänkte jag komma med ett snabbt men kalasbra boktips. Det räckte med några snabba gluttar i boken The Flavor Bible av Karen Page och Andrew Dornenburg idag för att jag skulle sitta som en metmask på krogen. Fast det är bara av välbehag jag slingrar mig.

Boken är inget annat än ett ambitiöst försök att förklara vad smaker är och att i linnéansk anda katalogisera och systematisera allt ätbart. Jag är inte säker på att jag håller med om allt men det är en imponerande ansats och mindre krystat än den molekylära gastronomins ansatser att para råvaror med liknande arommolekyler.

Nu slingrar jag mig lite och kvider rent av. I vånda över min egen dumhet att inte ha köpt boken tidigare. Jag träffade herr Dornenburg på ett cocktailparty före galan då han fick pris för parets förra bok om att para mat med vin, fann honom både sympatisk och kunnig och glömde sedan köpa både den boken och den här. Och jag ska kalla mig matnörd!

Mer utförlig recension följer så småningom; men vänta inte med att beställa den. Visst förtjänar du en extra julklapp?

2 kommentarer

  1. Gunnar P skrev:

    Hemklickad!

  2. Nu har jag skickad iväg en beställning. Jag skaffade även den lite äldre Culinary Artistry som verkar vara en slags föregångare. Jag känner peppen!

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).